01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εκτύπωση
PDF

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης οργανώνει και πραγματοποιεί δραστηριότητες που σκοπό έχουν την βελτίωση των βιοτόπων αλλά και την αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο των χρημάτων των κυνηγών – μελών του.

 

 • γίνονται ειδικές σπορές  άγονων εκτάσεων με κατάλληλα φυτικά είδη για να βοηθήσουν την άγρια ζωή στην εύρεση τροφής.

 

 • Φέτος πραγματοποιήθηκαν σπορές σε 20 στρέμματα.

 

 • Οργανώνει μεγάλες επιχειρήσεις σε περιόδους κακοκαιρίας και ρίχνει τόνους τροφής, κυρίως στο Δέλτα του ποταμού Έβρου για τα υδρόβια πτηνά.

 

 • παρόμοια μέριμνα λαμβάνεται και για τα τριχωτά θηράματα (κυρίως σε περίοδο αναπαραγωγής), με ρίψη τροφών (καλαμπόκι, σιτάρι κ.α.).

 

 

 • Κάθε χρόνο ο σύλλογος και τα μέλη του προβαίνουν σε δενδροφυτεύσεις άγονων εκτάσεων με καρποφόρα δέντρα (αγριομηλιές, αγριοαχλαδιές, καστανιές, κρανιές), που οι καρποί τους αποτελούν τροφή για τα άγρια ζώα.

 

    • Έτσι τα σπαρμένα χωράφια, τα βουνά και οι κάμποι καθίστανται τόποι φιλόξενοι για τα θηράματα, ήτοι κατάλληλοι βιότοποι για τη διαιώνιση των ειδών και την εξασφάλιση υψηλών πληθυσμών.

 

 • πραγματοποιεί απελευθερώσεις εκτρεφόμενων πτηνών σε περιοχές που απαγορεύεται το κυνήγι με σκοπό τη διατήρηση και αύξηση των πληθυσμών τους.

 

 • Για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού στα ζώα και τα πτηνά της περιοχής, ο Κυνηγετικός Σύλλογος υλοποιεί με επιτυχία εδώ και χρόνια πρόγραμμα δημιουργίας υδρομαστεύσεων. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί δεκάδες υδρομαστεύσεις σε δύσβατες περιοχές που βοηθούν στο πρόβλημα της λειψυδρίας. Εκτός από τα άγρια θηράματα εξυπηρετούνται και τα αιγοπρόβατα της περιοχής αλλά ακόμη και όσοι κινούνται στις συγκεκριμένες περιοχές.

 

 • Δημιούργησε Χώρο Αναψυχής στην περιοχή ευθύνης του με την τοποθέτηση εξοπλισμένου λυόμενου για κάθε κυνηγό ή μη, που θα αναζητήσει στέγη και τροφή, με παγκάκια στο χώρο και ψησταριές για τις οικογένειες, εκκλησάκι με τον προστάτη του κυνηγιού και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο που συμπεριλαμβάνει και εγκατάσταση παιδικής χαράς.

 

 

 • Συμμετέχει στο επιστημονικό πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ», με σκοπό την   καταγραφή της θηραματικής κάρπωσης σε ετήσια βάση.

 

 • τοποθέτησε κατατοπιστικές πινακίδες σε κομβικά σημεία της περιοχής ευθύνης τους για την ενημέρωση των κυνηγών αλλά και πινακίδες με μηνύματα που στόχο έχουν να       ευαισθητοποιήσουν όλους τους πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 • Εντάχθηκε στο σύστημα εθελοντισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και συμμετέχει στο συντονιστικό Νομαρχιακό όργανο για την πυροπροστασία του νομού τους θερινούς μήνες πραγματοποιώντας περιπολίες με τα οχήματα του συλλόγου.

 

 • Εντάχθηκε στο Μητρώο Εθελοντών για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις του Ιδρύματος Λάτση και συμμετείχε στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Λάτση για τις εθελοντικές ομάδες.

 

 • Παράλληλα, στο δυναμικό του συλλόγου εντάσσεται ομάδα εθελοντών δασοπυροσβεστών, που είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες πυρκαγιές για να προστατεύσουν τις δασικές εκτάσεις.

 

 

 • Συνεργάζεται άψογα με τους συλλόγους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, διοργανώνοντας συσκέψεις με σκοπό την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων και τις δυναμικές παρεμβάσεις.

 

 • Σημαντικό είναι το έργο του συλλόγου και στον τομέα της ενημέρωσης των κυνηγών και της κοινής γνώμης για θέματα που αφορούν το κυνήγι με συνεντεύξεις και εκπομπές στα τηλεοπτικά κανάλια, με δελτία τύπου και ανακοινώσεις στα κυνηγετικά στέκια και διανομή ενημερωτικών εντύπων.

 

 • Δείχνει ένα κοινωνικό πρόσωπο συνεχώς και όπου και αν του ζητηθεί ενισχύοντας οικονομικά άτομα και ομάδες ατόμων που χρειάζονταν βοήθεια (Σερβία 1999, τηλεμαραθώνιος MEGA για παιδιά με ειδικές ανάγκες, υποστήριξη θυμάτων σεισμού Βόρειου Πακιστάν, Εταιρεία υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες)

 

 • Έχει προσφέρει στο παρελθόν οικονομική βοήθεια σε πάσχοντες κυνηγούς ή σε μέλη της οικογενείας τους και σε άπορες οικογένειες εκλιπόντων κυνηγών μελών του.

 

 • Η κοινωνική προσφορά του συλλόγου ολοκληρώνεται με το οικολογικό μήνυμα που απευθύνει διαρκώς ο σύλλογος στο σύνολο των πολιτών, στην προσπάθεια αφύπνισης των συνειδήσεων τους και στην ευαισθητοποίηση όλων να συνδράμουν στον αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

 • Διοργανώνει κάθε χρόνο τον ετήσιο χορό του όπου βραβεύει τα μέλη που δραστηριοποιήθηκαν έντονα και βοήθησαν το σύλλογο.

 

    • Διοργάνωσε φέτος τον πρώτο άτυπο αγώνα σκύλων δεικτών για την περιοχή της Αλεξ/πολης, η επιτυχία του δε ήταν τέτοια που φιλοδοξεί να καθιερώσει σε ετήσια βάση αντίστοιχες κυνοφιλικές εκδηλώσεις, με στόχο την ψυχαγωγία των μελών του συλλόγου αλλά και την ανάδειξη άξιων κυνηγόσκυλων και κυνγωγών.

 

    • Διοργανώνει ημερίδες κυνηγετικού και εκπαιδευτικού γενικά χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση των κυνηγών σε θέματα που αφορούν τον σύγχρονο τρόπο κυνηγιού στην χώρα μας, με άξονα πάντα μία οικολογική προσέγγιση της κυνηγετικής δραστηριότητας

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Ο Σύλλογος απασχολεί : τρεις θηροφύλακες (ένας Ομοσπονδιακός, δύο μόνιμοι του Συλλόγου και μία γραμματέα.

 

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ

 

Ο Σύλλογος διαδραματίζει έντονο οικολογικό ρόλο στην προσπάθειά του να προστατέψει και να διατηρήσει ζωντανό το φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα των τοπίων και την πανίδα που κατοικεί σ’ αυτά. Για το λόγο αυτό έχει στο δυναμικό του τρεις θηροφύλακες οι οποίοι αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της φύλαξης και επιτήρησης του κυνηγιού στη ζώνη ευθύνης του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

Καθημερινά (νύχτα και μέρα) επιτηρούν την περιοχή ευθύνης τους έτσι ώστε να διαφυλάσσουν την πανίδα από επίδοξους λαθροθήρες.

Η κατάλληλη εκπαίδευση, τα απαραίτητα μέσα και το κυριότερο η υπευθυνότητα γι’ αυτό, αποτελούν τις προϋποθέσεις για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους και να πετύχουν στην αποστολή τους.

Σημαντικό θα ήταν λοιπόν σ’ αυτή την προσπάθεια, να έχουν συμπαραστάτες και βοηθούς όλους τους συναδέλφους κυνηγούς, ώστε να επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα και να παταχθεί οριστικά η όποια λαθροθηρία.

 

ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ

 

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης συνειδητοποιώντας την άμεση ανάγκη για εμπλουτισμό των βιοτόπων έχει διαμορφώσει ειδικές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς το σκοπό. Στην περιοχή του χωριού Δωρικό έχει το εκτροφείο – πυρήνας προσαρμογής έκτασης 7.865,00 τετραγωνικών μέτρων με αποθήκη και οίκημα . Το εκτροφείο είναι οργανωμένο κατάλληλα για να φιλοξενεί για κάποιο χρονικό διάστημα είδη πτερωτών θηραμάτων προκειμένου να προσαρμοστούν στο περιβάλλον απελευθέρωσης.

 

ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

 

Η δραστηριότητα του συλλόγου επεκτείνεται φυσικά και στο Δέλτα του Έβρου, το κόσμημα του τόπου μας. Το Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, καταλαμβάνει έκταση 100.000 στρεμμάτων και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδος. Φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς υδροβίων και παρυδάτιων πτηνών. Το κυνήγι επιτρέπεται στο 30% του βιοτόπου και αποτελεί πόλο έλξης για τους κυνηγούς όλης της χώρας. Η αξία του άλλωστε έχει αναγνωρισθεί και από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ. Ωστόσο, είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο φυσικός αυτός πόρος με τον θαυμαστό του πλούτο κινδυνεύει… άστοχες ανθρώπινες επεμβάσεις, έργα χωρίς υποδομή και μελέτη, υλοτομίες, ρύπανση, απειλούν αυτό το καταφύγιο. Ο σύλλογός μας, αντιλαμβανόμενος τις διαστάσεις του προβλήματος, έχει προβεί σε αλλεπάλληλες προσπάθειες αναβάθμισης του χώρου μέσω του υπουργείου. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε σαν σύλλογος για την πάταξη της λαθροθηρίας είναι συνεχής με την ειδική βάρκα «πλάβα» που έχουμε στην κατοχή μας και τους θηροφύλακες.

Newsletter

Photo Album

MD 007-1024

Σύνδεσμοι

Links 1742398

ggpp

Facebook Box

softweb logo